• Vårutflykt till Carl Eldhs ateljé

    Lördagen den 20 maj var det dags för den årliga utflykten. I år besökte vi Carl Eldhs ateljémuseum. Museet ligger vackert beläget i Bellevueparken nära roslagstull. Carl Eldh (1873-1954) är en av Sveriges mest kända skulptörer. Carl Eldhs ateljé är bevarad som museum. Den originella ateljébyggnaden uppfördes 1919 efter ritningar av stadshusarkitekten Ragnar Östberg.

    I denna ateljé verkade Carl Eldh i över trettio år. Ateljén har i sort sett stått orörd sedan skulptörens bortgång och rymmer förutom arbetsredskap och personliga tillhörigheter, större delen av Eldhs samlade verk. Carls verk  finns på ett stort antal offentliga platser, i museer och privata samlingar runt om i Sverige och utomlands.  Några exempel på hans konstverk  i Stockholm är Kappspringande gossar i fasadrelief  i granit, Östra Real, Eldhs fontän i granit finns i korsningen Birger Jarlsgatan – Grev Turegatan, Löparna, skulpturgrupp i brons Stadion. Carl blev bekant med August Strindberg och har tillverkat bland annat Strindbergsmonumentet i brons i Tegnérlunden och i Bellevueparken finns också en staty Den unge Strindberg i skärgården.

    Vi var drygt 20 personer som deltog i vårutflykten. Vår guide Petra Gröminger  presenterade skulptören och sedan guidade hon oss runt i de olika rummen. Petra var en mycket kunnig guide,  vilket gjorde det hela mycket intressant. Efter guidningen slog vi oss ner utanför ateljén och grillade korv och intog vår medhavda matsäck i det gröna Dagen avslutades med en kopp varmt kaffe med nybakat bröd i denna fantastiska oas så centralt i Stockholm. Ni som inte var med gick miste om att få information om en av Sveriges stora skulptörer och se den ateljé där Carl arbetade.

    Kerstin Frisk

Comments are closed.