• Ur Yoboseyo: Koreanskt kulturcenter invigt

    I år har ett koreanskt kulturcenter öppnats på Kungsholmsgatan 23. Syftet är att sprida koreansk kultur och fördjupa relationerna mellan Republiken Korea och Sverige. Det är det första kulturcenter som öppnats i norra Europa. Man har öppet måndag-torsdag kl. 11-17.

    Den 8 maj ägde en välbesökt invigningsceremoni rum, i vilken jag deltog i min yrkesroll som docent i Koreas språk och kultur. Öppningstalen hölls av premiärminister Han Duck-soo och utrikesminister Tobias Billström, vilka båda betonade de goda bilaterala relationerna och att länderna delar demokrati och mänskliga rättigheter som gemensamma värden. Han Duck-soo lyfte fram insatserna som det svenska fältsjukhuset i Pusan gjorde under Koreakriget.

    Tobias Billström nämnde den svenska fredsbevarande insatsen genom deltagandet i Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC). Efter talen följde musik framförd med gitarr, piano och det koreanska stränginstrumentet haegum. Sedan sjöng en koreansk sopran folkmelodin Arirang följd av en koreansk tenor som sjöng Till havs. Öppningsceremonin följdes av mingel med förtäring.

    Gabriel Jonsson

Comments are closed.